Çekme Karavan Nedir ?
Çekme Karavan
Bu karavan tipi, genel olarak çekilerek (bir motorlu araç ile) bir yerden diğerine taşınabilen, hafta sonu kampları ve kısa geziler şeklinde yaşam tarzını benimseyen insanlar için biçilmiş kaftan. Bu karavan kategorisi, sökülebilir ve ufak olması günü birlik kampçılar, hafta sonu kampları ya da yakın mesafeler için vazgeçilmezdir. İnternet sitelerini biraz dolaştığımızda çoğunluğun tercihinin çekme karavan olduğunu görüyoruz. İnsanların bir motokaravan yerine bir çekme karavan seçmesinin en büyük iki sebebi fiyat ve pratiklik. Bir çekme karavanı arabanızın arkasına takıp kampa geziye gitmek kolaydır. Motokaravanda gittiğiniz yere oldukça büyük ve hantal bir araçla gitmek zorundasınızdır.
Süpermarkete gitmek gibi küçük şeyler için bile seyahat ederken pratiklik önemlidir. Arabayla markete gitmek, aynı yolculuğu bir motokaravanda yapmaya çalışmaktan çok daha kolaydır. Motokaravanlar daha büyük park yerleri gerektirir ve özellikle ülkemizde her zaman her yerde park yeri bulmak kolay değil.
Bu pratiklik, biraz dolaşmaya çıktığınızda da önemlidir. Sonuçta yola çıkmanın amacı temelde bu değil mi? Pek çok ilgi çekici yer, kasaba ve köy yolu, büyük motokaravanlar ile gezmek için çok elverişli değildir ve koca bir karavanla etrafı gezmeye çalışmak biraz zor olabilir.
Ne yazık ki çekme karavanların da eksileri var. Birincisi, özellikle geri geri gitmek istediğinizde manevra yapmak biraz tecrübe gerektiriyor. İkincisi, hafif tasarımları nedeniyle yanınıza alabileceğiniz ağırlık ve eşya miktarı sınırlıdır.
Çekme Karavan Artıları, Çekme Karavanın Avantajları
Motokaravan yerine çekme karavana sahip olmanın bazı belirgin avantajları vardır. En büyük avantajlardan bazıları şunlardır:
- Çekme karavan fiyatları hem motokaravanlardan düşüktür hem de işletme maliyetleri daha ucuzdur.
- Etrafı keşfe çıkabilmeniz için yanınızda bir aracınız olur bu da size pratiklik ve mobilite katar.
- Çekme karavanlar her zaman motokaravan satın almaktan daha ucuzdur; kendi aracınızı kullanırsınız ve bu nedenle yeni bir araç maliyeti yoktur. Yeni, yüksek özellikli bir motokaravan 300-400 bin TL arasında bir miktara mal olacak. Yine, yüksek özellikli bir çekme karavana bu fiyatın yarısından da düşük bir maliyetle sahip olabilirsiniz.
- 750 kg altı çekme karavan sahibi iseniz, B sınıfı ehliyet ile kullanılabilirsiniz. Ayrıca trafik sigortası, muayene, vergi gibi gereksinimlerini yoktur. Ruhsata işli bir çeki demiri bulunan aracınızın arkasına takıp trafiğe çıkabilirsiniz. Dilerseniz ekstra olarak kasko yaptırabilirsiniz.
- Günlük kullandığınız arabanız ile çekme karavan kullanacağınız için, ekstra bir araç için sigorta muayene bakım vs. gibi yürütme maliyetleri ödemezsiniz.
Motokaravan mı ? Çekme Karavan mı ?
Aslında bu sorunun doğru cevabını sadece siz verebilirsiniz. Çünkü karavanı hangi amaçla, ne kadar süreyle, genellikle hangi rotalarda, kaç kişi kullanacağınıza göre vereceğiniz cevaplar değişebilir. İşin bir de bütçe kısmı var tabi ama, en önemlisi kişisel zevklerinize ve konfor anlayışınıza göre doğru seçimi yapmak. Kimi insan ikinci bir araç gerektirmediği, kullanımı daha kolay ve pratik olduğundan motokaravan tercih edebilir. Ama bir başkası çekme karavanı daha konforlu ve mantıklı bulabiliyor. Ama son yıllarda nostaljik bir rüzgarında etkisiyle çekme karavan talebinin fazlaca arttığını görebiliyoruz.
Peki, motokaravan ile çekme karavan arasındaki farklar nelerdir?
- Fiyat: Çekme karavan fiyatları, motokaravan fiyatlarına göre daha uygundur.
- ÖTV: Motokaravan için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödemek gerekir. Beş yaşından küçük motokaravanların ÖTV’si oldukça yüksektir. Çekme karavanlar ise vergiden muaftır.
- Amortisman: Motorkaravanlarda normal araçlar gibi amortisman giderleri fazladır. Lastik, rutin bakım giderleri ve akü gibi giderlere katlanmak gerekir. Çekme karavanlarda sadece lastik maliyeti vardır.
- Muayene: Motorkaravanlara her yıl muayene ve zorunlu mali mesuliyet sigortası yaptırmak gerekir. Çekme karavanlarda muayene ve sigorta yaptırmaya gerek yoktur.
- Yakıt: Motorkaravanlar, benzer sınıftaki bir araç gibi normal düzeyde yakıt sarf eder. Çekme karavanları çeken araçlar, normal düzeyden yüzde 50 daha fazla yakıt tüketir.
- Kamping: Kampinglerde çekme karavan için hem karavan bölümü hem de araç için ücret ödenir. Motokravanlarda tek araç için kamping ücreti ödenir.
- Araç: Adından da anlaşılacağı gibi motorkaravan, motorlu bir araçtır, entegre bir karavan türüdür. Çekme karavanı herhangi bir yere götürmek için farklı bir araca ihtiyaç vardır.
- Arazi: Motokaravanlar, her tür arazide kullanılabilirken, çekme karavanlar özellikle dağlık bölgelerde kullanım için uygun değildir.
- Kullanım: Motorlu araçla entegre karavan olan motorkaravanlarda yaşam alanı seyir halinde bile kullanılabilir. Çekme karavanları kullanmak için aracı bir yere park etmek gerekir.
- Güvenlik: Motokaravanlarda yol tutuşu sağlamdır; kolay kolay savrulmaz ve daha güvenlidir. Çekme karavan, çeken araç için risk oluşturur. Ani manevralarda karavanın savrulması muhtemeldir ve çeken aracı devirebilir. Bu sebeple çekme karavanları çeken aracın sürücüsünün çok dikkatli kullanması gerekir.
- Hız: Motorkaravan, normal bir minibüs gibi hız yapabilir. Çekme karavanlar, çeken aracın hızını yavaşlatır.
- Park: Çekme karavanları park etmek için güvenli bir yere ihtiyaç vardır. Motokaravanlar, minibüs gibi herhangi bir yere park edilebilir.
- Tatil: Kısa mesafelerde tatil için motokaravanlar ideal bir araçtır. Çekme karavanlar ise daha uzun konaklamalı tatil planları için ideal bir karavandır.
- Ulaşım: Çekme karavan çeken araçtan ayrılarak herhangi bir yere park edilebilir. Böylece çeken araç ile farklı yerlere gidilebilir. Gezilecek yerlerde ulaşım için pratiklik sağlar. Motorkaravanlarda özellikle şehir için gezilecek yerleri gezmek zordur. Bu sebeple farklı yerleri gezmek ulaşım için farklı bir araca ihtiyaç duyulabilir.
- Üretim: Motokaravanlar, talebe göre üretilen karavan türüdür. Motokaravan tasarımı, kişinin tercihine göre değişebilir, elde etmek için birkaç ay beklemek gerekir. Çekme karavanlar standart olarak ya da farklı modellerde hemen temin satın alınabilir.
Karavan Kullanmak
Karavan doğru şekilde bağlanmalı ve yükleri mümkün olduğunca eşit olarak dağıtılmalıdır. Bağlama işleminden sonra karavan geriye doğru eğik bir vaziyetteyse çeki okuna gelen yük ağırlığınız çok düşüktür. Bu durumda daha ağır eşyalarınızı karavanın ön tarafına doğru getirebilirsiniz. Eğer karavan öne doğru eğilmişse çeki okuna gelen yük ağırlığınız olması gerekenden fazla demektir. Daha ağır eşyaları karavan aksınızın hemen arkasına getirebilirsiniz. Biraz tecrübe isteyen bu konuda ilk birkaç seyahatiniz için deneyimli birinden yardım almanız işini kolaylaştıracaktır. Yola çıkmadan rotayı detaylıca gözden geçirin, mola yerlerini önceden belirleyin, en fazla 150 kilometre veya 2 saat araç kullanın. 15-20 dakikalık molalarda hafif yürüyüşleri tercih edin. Karavanların C tipi yani yük lastiği olması bir zorunluluktur. Tıpkı diğer araçlarda olduğu gibi lastik havalarının konfor ve emniyet açısından doğru ayarlanması gerekmektedir. Örneğin; lastik havasının fazla olması karavanın çok fazla zıplamasına ve dolayısıyla tutunma problemi yaşamasına neden olabilir. Bu konuda ebat ve ağırlığa göre üreticinin tavsiyesine uymakta fayda var. Aksi taktirde internet üzerinde tamamen kişisel yorumlara dayalı, bilimsellikten uzak önerilere rastlayabilir, yol ve sürüş güvenliğini tehlikeye atabilirsiniz. Karavan kullanımında en önemli konulardan biri hızın iyi ayarlanmasıdır. Hız limitlerini aşmayan sabırlı sürücüler kısa sürede gereken tecrübeyi kazanacaktır. Ama özellikle geri gitme ve manevralarda zorlanmalar yaşanacaktır. Bu nedenle yolculuk öncesi biraz pratik yapmak ve uzatma görevini üstlenen karavan aynalarını monte ettirmek gerekir.