Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
Kullanım Kılavuzu

Kullanım Kılavuzu

GÜNEY KARAVAN KULLANIM KILAVUZU
1- Hareket :
Karavanın araca bağlanması
a) Bağlantı ve parkı düz bir zeminde yapmaya çalışın.
b) Araç çeki demirini kapline en yakın noktaya getirin.
c) El frenini indirip , kaplini çeki demirinin üstüne getirin.
d) Krikolu ön teker kolunu saat yönünde çevirerek, kaplinin çeki demirine oturmasını sağlayın.
e) Elektrik soketini yiv aşağıda kalacak şekilde takın . Fren ve sinyalizasyon aracınızla senkronize şekilde çalışacaktır.
f) Emniyet kablosunu çeki demiri üzerinden geçirip bağlayın .
g) Seyahat esnasında ön denge tekeri sökülmelidir. Denge tekeri üzerinde karavanın hareket ettirilmesi konusunda dikkatli olunmalıdır. Denge tekeri karavanın dengesini sağlamak için üretilmiştir, yapısı yan lastikler gibi değildir o nedenle oluşabilecek hasarlar için üretici firma garanti vermemektedir.
2- Park:
Pratikte hareket bağlantısının tersi uygulanır.
a) El freni çekilir.
b) Emniyet kablosu çıkarılır .
c) Elektrik soketi çıkarılır.
d) Kaplin kolu tetiğe basılarak yukarı kaldırılır.
e) Krikolu ön teker kolu , saatin ters yönüne çevrilerek kaplinin çeki demirinden ayrılması sağlanır.
f) Araç çekilerek karavan uygun pozisyona getirilir.
g) Sabitleme ayakları ayarlanarak sabitlenir.
h) Sabitleme ayakları açıkken , karavan itilip çekilmemelidir. Karavan sabitlendiğinde de içerideki ağırlık dengelenmeli ve ayaklar çok fazla kasılmamalıdır. Ayaklar şartlara uygun 3 mm demirden yapılmıştır. Hatalı kullanım olmadıkça kırılmaz , eğilmez. Bu nedenle oluşabilecek hasarlar garanti kapsamı dışında kalmaktadır.
3- Elektrik Tesisatı :
a) Dışarıdan 220 volt kullanmak için; karavanın arka yüzünde bulunan dış erkek prize , yan bagajda bulunan ara besleme kablosu takılır. Karavanın içinde pako şalter bulunmaktadır. Pako şalteri ‘1’ konumuna almanız yeterlidir.
b) Karavanınızdaki güneş enerjisi sistemini kullanmak için; inverteri 1 konumuna , Pako Şalterinizi de ‘2’ konumuna getirmeniz yeterlidir.
c) Aküleri 220 ile şarj etmek için ; inverterin yanındaki fişi duvardaki prize takın . İnverter üzerindeki ‘charge’ ve ‘inverter’ düğmeleri 1 konumuna getirilir. Karavanı dışarıdan 220 ye bağlayın ( a şıkkında anlatıldığı gibi )
d) DİKKAT !! Güneş enerjisi sistemi kullanılırken , elektrikli çay makinesi, kettle, kahve makinesi, fön makinesi, fırın, elektrikli şofben , elektrik ocağı, ani ısıtıcı ve soğutucular vb… gibi çok fazla elekrik çeken aletler çalıştırılmamalıdır. bunların kullanımından doğan arızalar garanti dışıdır .
e) Güneş panellerinin ara sıra temizlenmesi performansını artıracaktır.
f) Karavanınızın gölgede olması , güneş enerjinizin performansını düşürecektir.
g) Kışın ya da uzun süre solar sistemi kullanmayacağınız zaman akülerin sıfırlanmasını önlemeliyiz. . O nedenle aküleri canlı tutmak önemli. Üstünü kapattığınızda ve aylarca
açmadığınızda aküler hiç şarj olmaz ve tekrar aynı performansı alma şansımız olmaz. Bu nedenle panellerin üzerinin açık olması akünün dolup boşalmasının sağlanması iyi olur. Güneş olmayan havalarda buzdolabının fişi çekili olursa çok fazla enerji de harcamamış olur. Mümkünse ayda 2-3 kere en azından 4-5 saat ampül yakılırsa aküler hareket eder performans düşmesi ya da bozulma olmaz.
h) Karavan içindeki tüm aydınlatmalar gün ışığı LED aydınlatmadır.
4- Su Tesisatı:
Karavanda 100 lt temiz su deposu ve hidrofor bulunmaktadır. Su deposu ister içeriden , ister dışarıdan doldurulabilir. (İçeriden doldururken trafoya su gelmemesine dikkat ediniz.) Su deposunu doldururken kontrol edilmesi gerekmektedir. Susuz çalıştırılırsa hidrofor yanar.
Hareket halinde iken su deposu boş olmalıdır. Hidroforun sürekli basınç altında kalmasını engellemek için , su deposunun bulunduğu oturma grubunun yan tarafında siyah bir düğme
bulunmaktadır. Hidroforu açmak için bu düğmenin ‘1’ konumuna getirilmesi gerekmektedir. Kullanılmayacağı zaman ‘0’ konumunda tutmak faydalı olacaktır. Hidrofor sesli çalışmaktadır
, bu motor gücü ve su basıncından kaynaklanmaktadır ve normaldir. Kış aylarında suyun donmaması ve boruların çatlamaması için, su deposuna 1/5 oranında ispirto konup , biraz akıtarak borulardan geçmesini sağlamakta fayda vardır.
Hermetik şofben kullanıyorsanız , kışın şofbeninizin alt kısmındaki vanayı kapatmanız ve sıcak su musluğunu açık bırakmanız ( basıncı önlemek için) gerekmektedir. Aksi takdirde şofben donması durumunda firma garanti kapsamından çıkarmaktadır.
5- Banyo – WC kullanımı:
Banyoda 1 adet dolap , evye, batarya ,duş başlığı ve Portatif WC bulunmaktadır. Banyo
dolabı , nem, küf barındırmayan, sudan etkilenmeyen bir malzemeden yapılmıştır. Duş başlığı start- stoplu ve uzun hortumlu yapılmıştır. Bu nedenle ister wc servis kapağından, ,ister açılır camdan çıkararak dış duş olarak kullanılabilir.
Portatif WC 2 haznelidir. ’20 lt temiz su, 15 lt pis su haznesi vardır. Temiz suyunuz bittiğinde artık pis su haznesini temizlemeniz gerekmektedir. Banyomuzda bulunan servis kapağı sayesinde , karavanın arka bölümünden wc yi çıkarma imkanı mevcuttur.
Pis Su Çıkışı : Banyonun arkasında, hem mutfaktan hem de banyodan gelen kirli suyun
toplandığı , pis su çıkışı bulunmaktadır. Banyoda bulunan 30 lt.lik bidon ve gırtlak hortum vasıtasıyla kirli su toplanır.
6- Karavanınızda mazotlu ısıtıcı kullanıyorsanız mazotsuz çalıştırmanız durumunda bujiler yanacaktır. Mazotsuz çalıştırmamaya dikkat ediniz. Mazotlu ısıtıcı çalışırken bacasının kapalı bir yerde olmamasına , hava alan bir yerde olmasına dikkat ediniz.
7- Seyahat esnasında arkada yolculuk yapılmaz. Tüm kapı, cam, havalandırma , dolap
kapaklarının tamamen kapalı olduğundan emin olunuz. Basamağı kapalı konuma getiriniz. Yemek masasını yatak pozisyonuna alınız. Özellikle üst dolaplara kırılacak ya da ağır eşyalar koymayınız. Çekmeceyi fazla doldurmayınız. Karavanınıza eşyalarınızı dengeli olarak
yerleştiriniz.
8- Karavan camları temperli camdır. Açma kapama mandalları PVC malzemeden üretilmiştir o nedenle sert davranılmaması gerekmektedir. Açarken ve kapatırken mutlaka ortadan başlanmalıdır. Düğmesine basarak açma-kapama yapılabilir. Diş ortada bırakılırsa yaz konumu
, en içe alınırsa kış konumunda demektir. Yağışlı havalarda ya da karavanınızı kullanmadığınız zamanlarda , kış konumuna alınması tavsiye edilir.
9- Kapı yağmur almaması için fitille çevrelenmiştir. O nedenle biraz sert kapatmak gerekir. 10- Seyahat esnasında buzdolabının fişi takılı olmamalıdır. Yerleştikten 2 saat sonra
çalıştırılmalıdır.
11- Karavanın üzerine hiçbir durumda ayakla basılmamalıdır.
12- Karavanda tente kullanıyorsanız , kolların eğilmemesi için rüzgarlı havalarda tenteyi mutlaka kapatınız. Seyahat esnasında da kolları ve boruları eğilmeyecek şekilde taşımaya özen
gösteriniz.
13- Karavan mutfak bölümünde ikili ocak üzerinde cam bulunmaktadır. Seyahat sırasında kapak kapalı olmalıdır ve ocakla cam arasına bir elbezi koymakta fayda vardır.
14- Üst ranza 80 kg taşır .
15- Yemek masası yatağa dönüşümü: Masa tutulup ayağı ileri itilerek ön kanaldan çıkarılır. Masa ayağı katlanarak divanlardaki kanallara oturtulur. Sırt minderleri masa üzerine alınarak yatak oluşturulur.
16- Periyodik Bakım:
Karavan teslim alındığında ilk 30. Km de bijonları sıkınız (bir kereye mahsus) Kaplin üzerindeki gresörlükler ve kaplin kepçesi yılda bir kez greslenir.
Rulmanlar ve fren balataları her 10.000 km.de kontrol edilmelidir. Menteşeler yılda bir kez yağlanmalıdır.
Yola çıkmadan önce sinyal, stop ve park lambaları kontrol edilmelidir.
- ÖNEMLİ NOT : Karavan üzerindeki opsiyonel donanımlarda öncelikle
opsiyonel donanımdaki ilgili markanın üretici firma garantileri geçerlidir.
Standart donanım karavan destek ihtiyaçları için SATICI adres(Ankara Fabrika)
ve telefon numarasından destek verir.
SAĞLIKLI GÜNLERDE KEYİFLE KULLANMANIZI DİLERİZ. GÜNEY KARAVAN
www.guneykaravan.com.tr